Точка

 Што е точка | Архива на настани | Графички материјали |Сподели кино#10, проекција на предавање на Лоренс Лианг
проекција

03.07.2007, вторник, 20.30

 

 

 
 

Ќе гледаме предавање на Лоренс Лианг:

На iSummit во Дубровник Лоренс Лианг одржа многу интересно предавање за тоа како „пиратството“ е значаен фактор во развојот на еко-системот на слободна култура. Предавањето кое ќе го гледаме во Точка е слично, но со поширок осврт и анализа на војната против пиратството.


Ова го напишал Лианг за своето предавање:

Апстрактни војни бараат апстрактни непријатели, и Hostis Humani Generis (или непријателот на целото човештво) е етикета доделена на многумина; почнувајќи со пиратите, а денес со терористите, Liang пробува да ги разбере врските меѓу сопственоста, пиратството и тероризмот и предлага дека концептот на Hostis Humani Generis ни помага да ја разбереме идејата за војна како продолжување на сопственоста со други средства.

(Преземено од: v2v.cc)


 


дома

 
 Контрапункт | Точка | Слевање на маргините | Маргина | Галерија |